2006-05-01

PHOENIX - IT'S NEVER BEEN LIKE THAT

Efter att ha hört Long distance call så fick jag våta tankar om ett perfekt avvägt album i gränslandet mellan United och Alphabetical. Den första skivan, som i jämförelse med den andra, är något rockigare, varav den andra är lite mer åt det lite snällare pophållet. Den nya plattan kommer även den med ett nytt sound, ett sound som är ett försök till ett mellanting av första och andra albumet. Det där magiska gränslandet. Något som alltså skulle kunna bli helt jäkla underbart, men som landar med ett magplask.

Problemet ligger i att förstasläppet Long distance call, tillsammans med 2 st låtar till inte bara är de bästa på plattan, de är faktiskt de enda bra. Hypen efter Long distance call blev som en smäll på käften när man väl hört albumet. ” – Vad är det här? Allting låter likadant! Allting låter lika dåligt!”

Efter hypen. Jag har lyssnat igenom åtskilliga gånger, väntat på att första intrycket släppt och tänkt igenom igen, är det i alla fall lite bättre. Hey, vissa låtar är faktiskt nästan bra. Men seriöst, ett album kan inte stå sig på en 2-3 låtar, det fungerar inte. Visst att man kan göra en skiva med låtar som är gjorda för just ett album – säg att de aldrig skulle fungera som singlar – men näst intill ett helt album med den typen utav låtar, som dessutom låter fruktansvärt monotont och trist är bara skräp skräp skräp.

Resten utav låtarna, alltså inte de bra (Long distance call, Napoleon Says och Consolation Prizes), är egentligen en och samma låt, det är i alla fall min teori. Så grå och enformiga är de. OK för att Phoenix är enformiga på deras förra album också, men det här är ett skämt. Alla låtar har i princip samma tempo, instrument, ljud, melodi och refräng. Det är faktiskt löjligt.
Den enda låten som skiljer sig är North som är en instrumentell slinga. En slags dyster men i jämförelse med många andra låtar på skivan – skön och välkommen tillbakablick på Embuscade eller Definitive Breaks från första plattan. It’s never been like that skulle må bra av fler sådana här låtar, eller i alla fall något annorlunda. Räkna dock inte med något crazy i stil med Funky Squaredance, det kommer vi aldrig mer få höra av Phoenix.




If you own copyright to a song posted on this site and wish for it to be removed,
please email us at indiemaffian@gmail.com and we will remove it as soon as possible.