2006-07-23

THE KNIFE - ARVIKA 14 JULI


Jag kommer på mig själv med att stå och gapa flera gånger under konserten. Det är nog det enda sätt jag kan beskriva känslan av att se The Knife på en stor utomhusscen (med surroundljud!) en varm sommarkväll. När Olof och Karin kommer in på scen i overaller med upplysta ansiktsmasker och börjar framföra en smått omgjord version av Pass This On är det svårt att hålla hakan på plats. Olof slår på något obestämt med något som ser ut som glowsticks och Karin sjunger så bra att jag börjar undra om det inte är playback, vad det nu skulle spela för roll.

The Knife har tillsammans med Andreas Nilsson (som till vardags spelar gitarr i Silverbullit, gör fina musikvideos och för övrigt syntes på scen innan konserten började) skapat en helhet där varje liten detalj känns genomtänkt. Filmerna som visas i bakgrunden under konserten, de två monstren i varsitt hörn av scenen (den ena spelar speldosa!) och det filmade ansiktet som sjunger Jay-Jay Johansons parti i Marble House för att sedan bli en dödskalle är alla extremt välgjorda. Jag läste nånstans att Andreas arbete är tänkt att ge den känsla en konsert borde ge, för att låta Olof och Karin slippa bidra med den själva. Trots denna grundtanke står The Knife själva för en enormt stor del av konsertupplevelsen; alla rörelser känns välkoreograferande (ibland tar Karin små danssteg!) och deras scennärvaro slår det mesta på festivalen trots att de inte är särskilt erfarna på det området.

Stora delar av Silent Shout avverkas tillsammans med nya versioner av äldre låtar, omgjorda för att passa ihop med Silent Shout-soundet. Långa diskussioner fördes dagen därpå om huruvida den nya versionen av Heartbeats var värdelös eller inte, jag höll mig till den senare gruppen. Originalversionen av låten hade dessutom brutit av väl mycket mot den väldigt jämna ljudbilden. Blandningen känns hur som helst väldigt bra och konserten är lagom lång, Olof och Karin kommer till och med in för ett extranummer innan det är helt slut. Det känns som om festivalen lika gärna hade kunnat sluta där, trots flera fantastiska konserter dagen därpå.

The Knife spelar på några ställen i Europa i augusti, bland annat på Pukkelpop i Belgien (sommarens bästa lineup?). Ska ni dit, missa dem för allt i världen inte. The Knife på scen är värda långt mer än en redlöst salongsberusad kväll på campingen tillsammans med gott sällskap och världens bästa blandband, hur lockande det sistnämnda än kan låta.



1 Comments:

At 26/7/06 09:52, Blogger Miriam Parkman said...

Åh! Jag hade inte kunnat säga det bättre själv! Precis sådär var det. :O

 

Skicka en kommentar

<< Home

If you own copyright to a song posted on this site and wish for it to be removed,
please email us at indiemaffian@gmail.com and we will remove it as soon as possible.